Despre #gamechangers
Integrarea în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile

Hello World!

Bine te-am găsit vizitatorule!

În România, aproape 23,6% din populaţie este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială. Riscul de sărăcie este mai mare pentru copii și tineri vulnerabili, provenind din centre de plasament sau din familii dezavantajate și persoane cu handicap. Potrivit unor statistici recente, anual 4000 de tineri aflați în centre de plasament / case de copii în regim familial părăsesc sistemul de protecție socială, ajungînd la vârsta de 18 ani. Dintre aceștia, 30% ajung pe străzi, 30% se confruntă cu probleme cu legea, foarte mulți dintre ei se confruntă cu probleme grave și ajung în prag de suicid și doar o parte dintre ei reușesc să se integreze în societate.

Unde este veriga lipsă, sau care sunt verigile lipsă din acest sistem?

În primul rând, vă invit să facem un exercițiu de imaginație și să ne punem în papucii unui tânăr de 18 ani, fără familie, fără job, fără casă sau alte proprietați, fără experiență în muncă, fără „pile și relații” sau cu un network de cunoștințe foarte restrîns, fără educație financiară, fără disciplină de muncă ș.a.m.d.. A ajuns la vârsta majoratului, este nevoit să plece din centru. Incotro? Ce șanse are acesta de a-și face un rost în România (la sat sau la oraș)?  Noi cum am fost la 18 ani? Cât de ușor ne-a fost să ne găsim un job și să ajungem să performăm? Cât de ușor sau dificil ne-a fost să ne plătim chiria și cheltuielile lunare și să și agonisim ceva bănuți pentru zile negre? În a cui responsabilitate sunt aceste suflete?

Putem face ping-pong și să spunem că e 100% responsabilitatea statului, alții vor spune că acești tineri sunt direct responsabili de ceea ce fac cu viața lor pentru că sunt majori deja, și poate unii ar spune că trebuie ca cei mai bogați să-i ajute…Cumva, ping-pong-ul acesta nu duce nicăieri, și ei rămân ai nimănui...

și totuși Winston Churchill spunea:

The price of greatness is responsibility | Prețul măreției este responsabilitatea.

Cred că o comunitate este sănătoasă, în măsura în care toți membri ei sunt prețuiți, integrați și devin părți funcționale (contributive) ale acesteia. De aceea, noi toți suntem direct responsabili, noi facem parte din comunitatea în care trăiesc acești tineri, familia extinsă, incluzivă. Cred cu tărie că fiecare dintre noi putem contribui mai mult, sau mai puțin, fiecare după puterile sale, la a aduce schimbare pozitivă în societate.

Noi, echipa Ancora Social, ne-am hotărît să facem ceva concret și vrem vă provocăm și pe voi să deveniți #gamechangers! 

Vă invităm să vă alăturați viziunii noastre! În următorii 10 ani ne propunem ca toți tinerii între 16-25 ani din centrele de plasament din România, persoanele cu dizabilități și alte persoane aflate în situații vulnerabile, să fie consiliate și să obțină sprijin consistent pentru a-și începe cariera, și/sau în a-și găsi un loc de muncă potrivit cu pregătirea, abilitățile și dorințele lor.

În primii 3 ani, focusul nostru este pe nevoile de INTEGRARE ÎN MUNCĂ ale tinerilor între 16-25 ani din centrele de plasament și persoanele cu dizabilități din județul Cluj. Mai multe detalii despre cum facem acest lucru găsiți pe site-ul nostru. https://ancorasocial.ro

Află mai multe detalii despre cum te poți implica, aici: https://ancorasocial.ro/ – la secțiunea „Contribuie”.

Be a #gamechanger! 🙂

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *